dr hab. inż.
Pokój: 18
Telefon: 004861-8487398
e-mail: majcherm(at)up.poznan.pl
ORCID
Research Gate
godziny dyżurów:
Stanowisko: adiunkt
Wykształcenie:
1999 – inż. Institute Superieur de l’Agroalimentaire w Paryżu
1999 – mgr inż. Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
2006 – dr inż. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2015 – dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
Zainteresowania naukowe:
Związki zapachowe żywności: chemia, analityka, biotechnologia
Staże, kursy i szkolenia:
24-25.07.2013 Szkolenie z metod statystycznych w obróbce danych związków zapachowych – LECO ChromaTOF – Statistical Compare, Praga, Czechy
26-27.04.2010 Szkolenie ze spektrometrii masowej w analizie żywności – Mass Spectrometry in food analysis, Poznań
26 – 27.04.2010 Szkolenie: Application of ambient mass spectrometry for the analysis of food contaminants/residues and metabolomic fingerprinting: Seminar and training. Institute of Chemical Technology, Praga, Czechy
27.04-1.05.2009 Szkolenie z metod ultrafiltracji w produkcji serów (Ultrafiltration Cheese Making Course)
26-30.05.2008 Szkolenie z zakresu pełnej dwywymiarowej chromatografii gazowej GCxGC, 5th GCxGC Symposium, Riva del Garda, Italy
20-24.02.2006 Szkolenie z zakresu metod spetroskopowych (NIR), Teagasc Ashtown, Irlandia
31.05-04.06.2004 Polska, Poznań, Warsztaty „Metody immunochemiczne w badaniach i analizie żywności” organizowane przez AR
10.2000-10.2001 Stanowisko: Analityka GC/MS w laboratorium badań środowiskowych, Philip Environmental Lab, Reading, USA
01-07.2000 Staż naukowy, Unilever R&D Flavor Division, Vlaardingen, Holandia
Prowadzone zajęcia dydaktyczne:
Chemia żywności
Język obcy – angielski
Fakultet:
Biotransformacje i biokonwersje
Techniki Separacyjne i łączone
Techniki przygotowania próbek
Najważniejsze publikacje:
- Majcher M. A., Klensporf-Pawlik D., Kaczmarek A., Pikul J., Jeleń H., SPME-MS-Based Electronic Nose as a Tool for Determination of Authenticity of PDO Cheese, Oscypek. Food Analytical Methods, 2015, 8: 2211-2217.
- Majcher M. A., Kamila Myszka, Justyna Kubiak, Henryk H. Jeleń. Identification of key odorants of fried cottage cheese and contribution of Galactomyces geotrichum MK017 to the formation of 2-phenylethanol and related rose-like aroma compounds. International Dairy Journal 39 (2014) 324-329.
- Majcher M. A., Dorota Klensporf-Pawlik, Mariusz Dziadas, Henryk H Jeleń. Identification of Aroma Active Compounds of Cereal Coffee Brew and Its Roasted Ingredients. J. Agric. Food Chem., 2013, 61 (11), pp 2648–2654.
- Majcher M. A, Henryk H. Jeleń. Key Odorants of Oscypek, a Traditional Polish Ewe’s Milk Cheese. J. Agric. Food Chem., 2011, 59 (9), pp 4932–4937.
- Majcher M, Goderska K., Pikul J., Jeleń H. Changes in volatile, sensory and microbial profiles during preparation of smoked ewe cheese J Sci Food Agric. Volume 91, Issue 8, pages 1416–1423, June 2011.
- Majcher M. A., P. Ławrowski, H. Jeleń (2010). Comparison of original and adulterated Oscypek cheese based on volatile and sensory profiles. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 9(3), 265-275.
- Majcher M., Jeleń H, Comparison of SPME, SAFE and SDE methods suitability for isolation of flavor compounds from extruded potato snacks. J. of Food Comp. Anal. 22: 606-612, (2009).
- Majcher M., Jeleń H.H. Acrylamide formation in low-fat potato snacks and its correlation with color development. Food Additives and Contaminants 24: 337-342 (2007)
- Majcher M., Jeleń H.H. Effect of cysteine and cystine addition on sensory profile and potent odorants of extruded potato snacks. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55, (14), 5754-5760 (2007)
- Majcher M.A., Jeleń H.H “Identification of potent odorants formed during the preparation of extruded potato snacks: J. Agric Food Chem. 53: 6432-6437 (2005)